2012. február 4., szombat

Az év fája

Itt lehet szavazni az év európai fájára. A szimpatikus kiírás szerint nem a legnagyobb, a legszebb, a legkülönlegesebb fát keresik, hanem a legszerethetőbbet. A magyar jelölt is van, a felsőmocsoládi Öreg Hárs, aki megnyerte a hazai versenyt (a kép is onnan van). Szavazzatok... and worldpeace. 


A legenda szerint egy pusztító erdőtűz után éppen ennek a 400 éves öreg hársnak magjaiból éledt újjá a felsőmocsoládi erdőség, egy garabonciás csodálatos erejének köszönhetően. A történet úgy tartja, hogy a fa eggyé vált a garabonciással, s azóta varázserejével őrzi az erdőt. A hárs történetét a környékről származó Bánó Mária családja őrizte meg. A család hagyománya, hogy elviszi fiataljait az „öreghez”, akik ha már értenek a famászáshoz, áteshetnek a bátorságpróbán, vagyis felmászhatnak a fa odúrendszerében. Bellosevich Mária, a Bánó család leszármazottjának szavai a fáról: „Olyan, mint a sorsunk és történelmünk: sokszor derékba tört, de aztán beforrtak a sebei, s frissebb hajtásokat hozott, mint előtte. A sebek és forradások ember, vagy állatarcot öltöttek, s mindenki a saját álmait véli felfedezni benne. Ahogy itt ülök, beleborzongok: hallom és érzem a történelmet, a megújuló életet, a pozitív energiát. Ez a fa kapcsol össze mindennel: az édesanyámmal, a kétszáz éves kastéllyal és birtokkal, s a végtelen természettel.„

2 megjegyzés:

  1. Update:
    http://index.hu/tudomany/tortenelem/2012/03/02/a_felsomocsoladi_oreg_hars_az_ev_faja_europaban/

    VálaszTörlés
  2. Kösz! Ez kicsit vicces, olyan mint egy mese: "az öreg hárs végig fölényesen vezetve, 11 158 szavazattal nyerte meg a február végéig tartó versenyt, 1300 szavazattal maga mögé utasítva a második helyezett köpeci (Románia) szilt"

    VálaszTörlés